... Vergelijk & bespaar

Zonnepanelen op je eigen dak?
Voer je adres in en kom er achter!
Home  >  Over zonnepanelen  >  Zonnehandleiding  >  Financiele haalbaarheid

Financiële haalbaarheid

Overzicht - Zonnestroom - Je eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken

Voor alle systemen op onze website zijn de volgende financiële waarden te zien:

  • Opbrengst jaar 1
  • Terugverdientijd
  • Winst na 25 jaar

Opbrengst na jaar 1

Hoeveel verdien ik in jaar 1 aan een zonnestroomsysteem? De reden dat we deze waarde vermelden is dat het 1e jaar het enige jaar is waar we redelijk zeker kunnen zijn van de financiële opbrengst, omdat berekeningen omtrent een zonnestroomsysteem zijn erg afhankelijk van inflatie en de energieprijs. De opbrengst van een zonnestroomsysteem bestaat uit de besparing op de energierekening + eventuele terugverkoop aan de energieleverancier.

Stel we hebben een 2 kWp zonnestroomsysteem dat in totaal 7000 euro heeft gekost. Een 2 kWp systeem levert ongeveer 1600 kWh per jaar op. Stel de energieprijs is 23 cent, is de besparing op je energierekening 368 euro. Een gemiddeld huis verbruikt meer dan 1600 kWh aan energie per jaar, dus we verkopen niets terug aan het net.

Terugverdientijd

Na hoeveel jaar heeft mijn systeem zichzelf terugverdiend? We gebruiken een zelfde soort berekening als jaar 1, maar verwerken de verwachte inflatie en energieprijs in de berekening. Daarnaast geldt dat een zonnestroomsysteem langzaam minder energie produceert. De meeste fabrikanten geven een garantie van minimaal 80% van de originele energieopbrengst na 25 jaar. Alle bovenstaande waarden zijn aangenomen en zo realistisch mogelijk bepaald, maar toch blijft de terugverdientijd een schatting. Een realistische terugverdientijd is op dit moment zo'n 11 jaar. Na die jaren blijft het systeem gewoon doorwerken en energie opwekken, waardoor je nog zo’n 10-15 jaar gratis groene energie krijgt. 

Winst na 25 jaar

Hoeveel verdien ik aan mijn zonnestroomsysteem in zijn gehele levensduur? Voor de totale winst gaan we uit van een levensduur van 25 jaar, terwijl er genoeg voorbeelden zijn van zonnepanelen die al meer dan 30 jaar werken, al wekken ze wellicht niet meer zoveel energie op als in het begin.

Je haalt de meeste winst uit je zonnestroomsysteem als je:

  • Een dak hebt met een hoge potentie ( >90%)
  • Leeft op een plek waar genoeg zon schijnt (Nederland is zeker geschikt)
  • Een goede keuze maakt voor een systeem dat past bij je energieverbruik
  • Een goede installateur kiest die het systeem goed monteert en garantie geeft

Als je het aanschaffen van een zonnestroomsysteem vergelijk met het op de bank zetten van geld voor 25 jaar is het mogelijk om een winst te behalen van 5%!

Overzicht - Zonnestroom - Je eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken