Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is een zonnepaneel systeem?
Een methode voor het genereren van groene elektriciteit op je dak, mede gesteund door subsidies van de overheid. Een zonnepaneel systeem is een combinatie van meerdere zonnepanelen die elektriciteit genereren, een omvormer kastje die de elektriciteit omzet van gelijkstroom naar wisselstroom en de installatiematerialen (bijvoorbeeld het bevestigingsframe en de kabels). Het systeem wordt meestal door een installateur op het dak geplaatst.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op mijn dak?
Zonnepanelen zijn financieel aantrekkelijk voor huiseigenaren met het juiste dak, ze genereren 100% groene elektriciteit voor eigen gebruik, zorgen voor een lagere CO2-uitstoot voor je gezin, kunnen de aanleiding zijn voor andere energiebesparingsmaatregelen in je huis, en worden beschouwd als een investering die de waarde van je huis vergroot. Ze hebben een lange levensduur en vergen zeer weinig onderhoud.
Hoe aantrekkelijk is mijn dak voor zonne-energie?
Dit hangt deels af van de locatie (het noord westen van Nederland is het meest geschikt) maar vooral van de oriëntatie van het dak (op het Zuiden is optimaal), de hoek van je dak (35-40 graden is optimaal), de hoeveelheid schaduw (geen schaduw is optimaal) en het beschikbare dakoppervlak (tenminste 8 vierkante meter nodig). Zie de zonnehandleiding voor meer details.
Hoeveel elektriciteit gaat mijn systeem genereren?
De elektriciteitsopbrengst in kWh is een combinatie van de hoeveelheid zonne-instraling (instraling van de zon op je eigen locatie), de zonnepotentie van je dak (oriëntatie, hoek en schaduw op je dak), de systeemgrootte (afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak) en de efficiëntieafname (verliezen van elektriciteit door inefficiëntie in de panelen, omvormer en kabels). Gemiddeld genereert een 1kWp systeem ongeveer 850 kWh per jaar (25% van het gemiddelde energieverbruik van een tweepersoons huishouden)
Hoeveel kost een zonnestroomsysteem?
Systeem kosten zijn een combinatie van de kosten voor zonnepanelen (50%), de omvormer (10%) en de installatie (40%) waarbij zowel arbeidskosten (installatie duurt één of twee dagen) als materiaal zoals het bevestigingsframe en de kabels zijn inbegrepen. Prijzen hangen af van de kwaliteit van de materialen en installatie, dus wees voorzichtig met het puur vergelijken op prijs. Gemiddeld zijn prijzen van ongeveer 4.500 Euro per kWp gangbaar, met kortingen voor grotere systemen door schaalvoordeel in de arbeidskosten voor installatie.
Wat zijn de financiële opbrengsten van een zonne-systeem?
In Nederland is geen overheidssubsidie (SDE subsidie) verkrijgbaar voor particuliere zonnesystemen. De financiële opbrengst bestaat dus uit de energiebesparing, doordat de opgewekte energie niet ingekocht hoeft te worden van de netbeheerder. Per kWh bespaar je dus 22,5 cent, geld dat je anders voor de energie had moeten betalen aan de netbeheerder.
Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?
Aangezien er honderden zonnepaneel fabrikanten zijn die samen duizenden verschillende panelen produceren, is dit een lastige keuze. Belangrijke aspecten zijn efficiëntie (de hoeveelheid energie gegenereerd per vierkante meter), de verwachte levensduur en hoe de panelen eruit zien. Vraag altijd naar de garantietermen van de voorgestelde panelen en controleer hoe groot de fabrikant is – aangezien aanspraak op garantie mogelijk pas over 20 jaar nodig is. De zonne-installateur kan u verder informeren over de beste keuze voor je eigen dak.
Hoe kies ik een zonne-energie installateur?
De totaalprijs van het systeem, de prijs per Wp en de prijs per kWh dat gegenereerd is, zijn belangrijke criteria. Het is echter zeer belangrijk om ook kwalitatieve selectiecriteria te gebruiken, dus nodig een paar installateurs uit bij je thuis voor een gratis en vrijblijvend huis bezoek. De certificatie van de installateur, de kwaliteit van materialen en garantietermen zijn goede voorbeelden van criteria (zie de zonnehandleiding voor meer). Vragen naar relevante voorbeelden en referenties kunnen vervolgens je eigen indrukken over deze installateur verder bevestigen.
Wat doet CompareMySolar?
Wij maken de oriëntatie over zonnepanelen eenvoudig en toegankelijk voor alle consumenten. Onze website neemt je bij de hand in de eerste zoektocht naar zonne-energie en geeft je alle informatie op basis van je eigen dak en lokaal beschikbare zonnepaneel systemen en installateurs. Voordat we je met de installateur van je keuze verbinden, bellen we je eerst om vragen te beantwoorden en ons persoonlijke advies te geven. Dit zorgt voor een zorgvuldige selectie van installateurs voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek of een persoonlijke offerte. Vervolgens bellen we je om je feedback hierover te verzamelen. Dit helpt installateurs om hun service te verbeteren en zorgt ervoor dat onze website meer informatie heeft voor andere gebruikers.
Wat als mijn vraag hier niet bij staat?
We hebben meer informatie over de volgende onderwerpen: Goedkope Zonnepanelen - Installatie Zonnepanelen - Leverancier Zonnepanelen - Zonnepanelen Plaatsen - Beste Zonnepanelen - Kosten Zonnepanelen - Afmetingen Zonnepanelen - Prijs Zonnepanelen - Terugverdientijd Zonnepanelen - Zonnepanelen Kopen - Lokale Zonnepanelen - Orientatie Zonnepanelen - Rendement Zonnepanelen - Calculator Zonnepanelen - Offerte Zonnepanelen - Bespaar op Zonnepanelen - Zonnepanelen Kopen - Hoeveel Zonnepanelen - Installateur Zonnepanelen - Opbrengst Zonnepanelen
Wij helpen je graag verder. Bel ons van 9 tot 21u op 020-3080186 of of email op info@comparemysolar.nl